Skip to content

Védd webes applikációidat Cloudflare megoldásokkal

Védd webes applikációidat Cloudflare megoldásokkal

A kiberbiztonság világában jól ismert tény, hogy a leggyengébb láncszem maga az ember. Vajon pontosan tudjuk, mivel áll közvetlen kapcsolatban egy felhasználó? És melyik is az a réteg a számítógép-hálózatok világában, amivel a legtöbbször lép kapcsolatba? Kulcsfontosságú tehát az alkalmazási réteg, valamint azon programok és alkalmazások komplex védelme, amelyeket a felhasználó napi szinten működtet és igénybe vesz.

Ám nem csak az alkalmazások használói lehetnek gyenge láncszemek. Az alkalmazásokat fejlesztő szakemberek is csak emberek, akik olykor hibáznak. Egyre feszesebb a fejlesztői tempó, az alkalmazások fejlesztési ciklusa is egyre rövidül. Emellett a high-level programnyelvek és open-library-k használatának elterjedése is növeli a sebezhetőséget.

Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni az alkalmazásainkat, tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen fenyegetettségekkel is állunk szemben. 

A 2023 októberétől a Clico portfóliójában is megtalálható a Cloudflare, egy globális felhőszolgáltató, amely a mindenki számára elérhető biztonságos internet lehetőségét ígéri. A világ több mint 120 országában 300-nál is több adatközpontot üzemeltető Cloudflare rendkívül széles kínálatában – köztük a világ vezető tanácsadó cégei szerint is – előkelő helyet foglalnak el a webes applikációk védelmére létrehozott szolgáltatások, mint a API Gateway vagy a Web Application Firewall (WAF). 

Cloudflare WAF – A legjobbak között

A Cloudflare WAF alapját az a machine learning modell és tudás képezi, amit a vállalat által kezelt több mint 25 millió internetes tulajdonból beérkező (anonim) adatokból hosszú évek óta gyűjtenek és leszűrnek. Ennek és a webes forgalom 20%-át kezelő világméretű hálózatuknak köszönhetően a Cloudflare WAF megoldását a legjobbak között tartják számon. A Cloudflare managed ruleset például lehetővé teszi a legkifinomultabb zero-day sebezhetőségek elleni hatékony védekezést. Annak érdekében, hogy a védekezést proaktívan tehessük meg és a különböző támadási variációkat is kiszűrhessük, segítségünkre van az AI által támogatott WAF Attack Score, amely minden kérést 1-től 99-ig pontoz, így az értékeléstől függően könnyen létrehozhatunk saját szabályokat is. 

API védelem felsőfokon

Napjaink internetét az API-k uralják. Bármit is csinálunk a weben, legyen az szállásfoglalás, ételrendelés vagy online banki ügyintézés, a háttérben az API-k állnak.  A Cloudflare dinamikus hálózati forgalmának 58%-át teszi ki az API-k forgalma, ami természetesen a csalók és a rosszfiúk figyelmét is felkeltette. A védekezési oldalon pedig nincs könnyű dolgunk, hiszen célját és felhasználását tekintve minden API teljesen egyedi. 

A Cloudflare API Gateway egy védelmi réteget biztosít az API-k és minden olyan eszköz között, amely kapcsolódási pontokat hoz létre velük, és biztosítja az API-k kezeléséhez szükséges átláthatóságot, ellenőrzést és biztonsági eszközöket, mindezt a Cloudflare robosztus világméretű hálózatán. Az eszköztárban olyan funkciók kaptak helyet, mint például az API Discovery, amely képes felderíteni és katalogizálni minden szervezeten belül használt és harmadik féltől származó API-t, vagy az API Anomaly Detection, az API Gateway termékcsomag ML-alapú funkciója, amely az ügyfelek API-kéréssorozatainak elemzésével tanulja meg az alkalmazás üzleti logikáját, majd ezt követően modellt épít arról, hogyan néz ki az adott alkalmazás várható kéréssorozata. Az így kapott forgalmi modellt a várható ügyfélmagatartástól eltérő támadások azonosítására használja. 

Mint láthatjuk, nincsen egyetlen jó megoldás, nincs egyetlen vizsgálati pont, sokkal inkább holisztikus szemlélettel kell hozzáállnunk a webes applikációink védelméhez (is). A Cloudflare enterprise application security szolgáltatáscsomagja pontosan ezt a célt hivatott szolgálni.

hírlevél feliratkozás