Skip to content

Mentsd, ami menthető – Rubrik

Mentsd, ami menthető – Rubrik

Ugyan a hétköznapokban a backupra, azaz a „mentésre” általában szeretnénk úgy tekinteni, mint  a céges rendszerek egy fix és állandó pontjára, azonban sajnos ez nem mindig  a legjobb megközelítés. Egyre kevésbé ideális állapot az, hogy egy hosszú évek óta üzemelő, hagyományos megoldást használjunk csak azért, mert „nekünk évek óta ez van és bevált”. Az ilyen esetekben sokszor nem gondolják végig az IT vezetők, hogy az elmúlt időszakban a védendő eszközök és rendszerek is teljesen megváltoztak. Sok új “feature” jelent meg bennük, amiket a hagyományos backup megoldások nem, vagy csak „toldozva-foltozva” támogatnak. Ami korábban elég volt, például hogy egy virtuális infrastruktúrát tudtunk menteni, esetleg utána ezt még szalagos tároló használatával archiválni, ma már nagyon kevés.

A hagyományos backup megoldások esetén sokszor nem lehet felhős szolgáltatásokat, megoldásokat kezelni, ami azt jelenti, hogyha a cég bizonyos infrastruktúra-elemeket a felhőben szeretne futtatni vagy felhős megoldást használna, akkor – ha nincs szerencséjük,  –  ezek az elemek egyáltalán nem lesznek menthetőek a korábbi megoldásukkal. 

Kicsit jobb a helyzet akkor, ha ezt egy külön felületen, más mentési rendszerrel, más szabályokkal mégis meg tudjuk oldani. Mennyivel jobb lenne, ha mindezt egy egyszerűen használható, halandó emberek számára is érthető módon működő rendszerrel tudnánk megtenni!. Ilyen megoldást kínál például a Rubrik. Az vállalat backup eszköze, egy jól használható GUI segítségével, SLA-k definiálásával, könnyen kezelhető módon képes megvédeni adatainkat, legyenek akár on-prem virtualizácós környezetben, akár felhős infrastruktúrában.

A Rubrik ezek mellett leveszi annak a terhét az infrastruktúra csapat vállálról, hogy folyamatosan számolni kelljen a backuphoz használt szerver terhelésével, illetve az alatta lévő storage teljesítményével. A rendszer hiperkonvergens mivolta miatt a Rubrik esetében egy újabb doboz (brick, azaz tégla) megvásárlásával megkapjuk a szükséges tárterületet és az ehhez kellő számítási kapacitást, illetve a gyors működéshez elengedhetetlen beépített SSD-ket is. A megoldás esetében az egyszerűségen felül kiemelkedő képességeket is kapunk a jól átgondolt felépítésnek köszönhetően. Ilyen például, hogy bármikor elindíthatunk egy sérült VM-et vagy visszaállíthatunk egy filet anélkül, hogy meg kéne várnunk amíg az adat visszajut a megfelelő tárhelyre. Ilyenkor a beépített diskek és ssd-k használatával ki tudjuk ajánlani az infrastruktúra felé a szükséges adatokat és kiesés nélkül tudunk tovább dolgozni amíg visszaállítjuk a szükséges állapotot. 

Az általánosabb képességeknél még fontos hangsúlyozni, hogy a Rubrik alapítói és technológiai vezetői korábban több nagy backup megoldással, illetve adatokkal foglakozó cégtől érkeztek. Mivel szakmai előéletük során sok hasonló megoldást láttak/fejlesztettek, ezért megpróbáltak minden hiányosságot -amit máshol tapasztaltak-kijavítani. Jó példa erre a Google-hez hasonló indexelő és kereső motor is, amivel nagyon egyszerűen, akár file-ra keresve tudunk visszaállítani dolgokat a biztosított környezetek esetén.

A „hagyományos” infrastruktúra feladatokon felül érdemes megemlíteni, hogy a rendszerhez elérhető egy felhős központi menedzsment konzol, ami többek között biztonsági funkciókra lett kihegyezve. Elsőre ez ugyan idegen funkciónak tűnhet, de gondoljunk csak bele mennyire hasznos, ha a mentett fileok esetén már a változás bekövetkezésekor tud jelezni a rendszer, hogy bizonyos adatok titkosítva lettek (például ransomware támadás miatt) vagy megsérültek. Illetve használatával jelentősen egyszerűbb lesz az üzemeltetők élete, mivel a támadás bekövetkezésekor a rendszer segít megtalálni a még sértetlen állapotot a hatékony visszaállítás érdekében. A megoldás már az alapjaitól kezdve a biztonságra törekszik, például a kívülről sérthetetlen tárhellyel, illetve MFA alkalmazásával a belépéskor, így ideális választás lehet minden olyan cég számára, ahol az IT-biztonságot nem veszik félvállról.

hírlevél feliratkozás