Skip to content

Juniper Apstra, az adatközponton innen és “tool”

Juniper Apstra, az adatközponton innen és “tool”

Adatközpontot üzemeltetsz? Szeretnéd egyszerűbbé tenni a feladattal járó a mindennapos megpróbáltásokat? Akkor neked írtuk ezt a cikket!, (Persze akkor is olvasd tovább, ha “csak” érdekel a téma!)

A Juniper Apstra egy olyan kulcsrakész, szoftveres, „intent-base” megoldás, ami lehetővé teszi, hogy több gyártótól származó eszközparkból felépített adatközpont esetében is automatizálható legyen az adatközponti hálózatok tervezése, építése, telepítése és üzemeltetése. Segítségével egyedülálló képet kaphatunk az adatközponti elemek közötti kapcsolatokról és kölcsönös függőségekről. 

Mielőtt elmélyednénk a témában, nézzük meg, hogy mit is jelent maga az „intent-base” networking. A fogalom alatt egy szoftverrel támogatott automatizálási folyamatot értünk, amely magas szintű intelligenciát, analitikát és finomhangolást használ a hálózati működés és az üzemidő javítása érdekében. Gyakorlatilag az „intent-base” alatt azt a megközelítést jelenti, miszerint elegendő az Apstra számára azokat a dolgokat definiálnunk, hogy mit szeretnénk elérni, mire van „szándékunk” (intent), mire van szükségünk és ezen információk alapján a végső megoldást (konkrét eszköz, amely megfelel a követelményeinknek; az eszközökön beállítandó konfig) maga az Apstra fogja a számunkra megadni.

Példaként tegyük fel azt az igényt, hogy két hálózat között biztonságos kommunikációra van szükség. Ebben az esetben az „intent” azt mondja ki nagyjából, hogy az „A hálózat” és a „B hálózat” közé egy biztonságos tunnel-re van szükség. Továbbá meghatározzuk, hogy melyik forgalom használhatja ezt a tunnelt, illetve a tunnel egyéb általános tulajdonságait is definiálnunk kell. De – és ez a lényeg – nem kell meghatározni a tunnel tényleges megvalósításának a módját vagy azt sem, hogy milyen konkrét szolgáltatásokat és paramétereket kell bekapcsolni a tunnel működéséhez. Ehelyett egy intent-base hálózati rendszer az összes eszköz teljes konfigurációját képes a szándék leírása alapján automatikusan generálni. Ezután pedig folyamatos ellenőrzéseket tart fenn a hálózat tervezett és tényleges üzemi állapota között, hogy szükség esetén az eltérések javíthatók legyenek.

Hogyan használható az Apstra

Mi a rendszer alapja és mi a mi feladatunk, hogy az Apstra a segítségünkre legyen? Az Apstra-ban az adatközpont modellezéséhez különböző újra felhasználható építő elemeket használnak. Az első ilyen darab a logical device. Ez gyakorlatilag a célunk egyszerű leírása, például egy leaf switch. Ez teljes mértékben gyártófüggetlen, ténylegesen a lehető legegyszerűbb módja annak, ahogy az elvárásainkat le tudjuk írni. Például szükségünk van 8 db 25 GbE és 4 db 100GbE portra az eszközön, valamint megadhatom, hogy ezekhez a portokhoz mit szeretnék csatlakoztatni (25 GbE portokhoz szervereket a 100GbE portokat pedig a spine switchekhez csatlakoztatnám). Tehát ez egy high-level leírás, semmi hardver specifikus definíció, csak az alapvető elvárásaim. A következő építő elem egy rack létrehozása. Például megadhatom, hogy ebben a rack-ben 2 db leaf switchet szeretnék használni, aztán meghatározhatom magukat a szervereket is, amik szintén logikai eszköz szinten lesznek modellezve. A következő építőelem a template. Ez az a hely, ahol a különböző logikai eszközöket és rackeket össze tudom rakni egy feltételezett adatközponttá. Itt már a L2/L3 elvárásainkat is meg tudjuk adni, de például az adatközpontból kivezető linkek definiálására is itt van lehetőség. A template-et egyéb, az „élő” adatközpont tulajdonságaival felruházva tudjuk a blueprintet létrehozni, ahol már VLAN-ok, security zónák, VRF-ek, VxLAN-ok, VMware integráció stb. is megadható. Persze a rendszerből nem hiányozhatnak a konkrét hardverek sem, ahol megmondjunk, hogy konkrétan melyik switch modellt és azon melyik operációs rendszert szeretnénk használni. Természetesen az eszközök összekapcsolódnak azokkal az elvárásokkal, amelyeket az előzményekben definiáltunk.Alapvetően a Juniper Apstra megoldásával jelentős segítséget kaphatunk az adatközpontunk üzemeltetéséhez, egészen a tervezési fázistól kiindulva. Egy ilyen megoldás, amely a nulladik lépéstől egészen az üzembehelyezésig támogatja a munkánkat, és utána még felügyeli is az adatközpont működését, nagyon nagy segítséget nyújthat mindenhol. Az már csak hab a tortán, hogy magának a konfigurációnak az elkészítését is automatizálhatjuk az Apstra segítségével és ugyan a Juniper kínálatában érhető el a megoldás, de ahogy a cikk elején már említettük, a támogatott eszközök nem korlátozódnak a Juniper adatközponti kínálatára.

Többet szeretne tudni? Keressen minket, szakértőnk szívesen válaszol a kérdéseire!

hírlevél feliratkozás