Skip to content

Infinera XTM+800G: száguldás fénysebességgel

Infinera XTM+800G: száguldás fénysebességgel

Az Infinera a tavalyi megjelenése óta fontos helyet foglal el a Clico Magyarország portfóliójában. Az Infinera legfőképpen a távközlési szolgáltatói piac számára gyárt WDM (Wavelength Division Multiplexing) alapú optikai átviteli berendezéseket, de úttörő szerepet tölt be a PIC (Photonic Integrated Circuits, optikai integrált áramkörök) tervezésében és gyártásában is.

A már meglévő optikai infrastruktúra (legyen akár bérelt, akár saját tulajdonú) terhelhetősége véges, a sávszélesség bővítés nélkül folyamatosan növekvő adatmennyiséggel egyre kevésbé lesz képes hatékonyan megbirkózni. Mivel újabb optikai szálak elhelyezése nem megy egyik napról a másikra, érdemes megfontolni, hogy van-e esetleg lehetőség a meglévő szálak jobb kihasználására. Itt jönnek képbe az Infinera megoldásai, melyek közül az Infinera XTM csomagkapcsolt transponder sorozatot és a hozzá való 800G optikát mutatjuk most be. 

Az Infinera neve talán kevésbé cseng ismerősen itthon, de a2000-ben alapított amerikai agytröszt fontos szerepet tölt be, innovációi folyamatosan megújítják az optikai transzport piacot. A találmányaikat az összes versenytársuk rendelkezésére bocsájtják, igy a nagy hálózati gyártók berendezéseiben majdnem kivétel nélkül megtalálhatóak az Infinerától származó fejlesztések. Több, mint 2000 bejegyzett szabadalmuk segítségével mindig a versenytársak előtt járnak sebességben és megbízhatóságban. Európában komolyabb kereskedelmi tevékenységbe a svéd Transmode 2015-ös felvásárlásával kezdtek, ezt erősítette a Coriant (korábban Siemens, később Nokia-Siemens cég) 2018-as akvizíciója. Az Infinera mindent az Egyesült Államokban és Svédországban gyárt.

Az Infineria XTM sorozat

Az Infinera XTM sorozatú csomagkapcsolt optikai hálózati platform nagyteljesítményű metro access, aggregation és core hálózatokat biztosít. Az XTM sorozat minden olyan képességgel rendelkezik, ami egy rugalmas és jövőtálló metro network igényeinek megfelelő. A Layer0 optikai hullámhossztól egészen a Layer2.5 MPLS-TP-ig nyújt támogatást az Ethernet, OTN, SDH/SONET, Fibre Channel és Intelligens WDM (iWDM®) technológiák használatával. Az XTM sorozat olyan kulcsfontosságú tulajdonságokkal rendelkezik, mint az alacsony fogyasztás, nagy port sűrűség és nagyfokú skálázhatóság.

Az XTM sorozat legújabb bővítésével már az XR optikák is használhatók a platformban. A 400 Gb/s támogatása mellett, az XTM sorozat mind a 600 Gb/s-os, mind a 800 Gb/s-os nagyobb sebességű DWDM támogatására is alkalmas az Infinera GX sorozatú transponderein keresztül. 

Infinitie Capacity Engine

Az Infinite Capacity Engine hatodik generációja (ICE6) az Infinera Advanced Coherent Optical Engines and Subsystems-től egy 1.6 Tb/s-os optikai engine, ami két darab, egyenként maximum 800 Gb/s sebességgel működő, egymástól függetlenül programozható hullámhosszt biztosít. Egy tipikus koherens optikai motor belsejében lévő kulcselemek közé tartozik a digitális ASIC/DSP, az analóg elektronika és fotonika, valamint rádiófrekvenciás (RF) összeköttetések. A digitális ASIC/DSP kulcsszerepet játszik az adó-vevő teljesítményében és a funkcionalitásában is. Az Infinera ICE6 optikákban is a 7 nm-es CMOS-t használják, amellyel 30%-os teljesítménynövekedést és 60%-os áramfelvétel csökkenést érhetünk el. Ez az extra teljesítmény a nagyobb adatátviteli sebesség és a fejlett processzorigényes szolgáltatások kulcsfontosságú eleme. Ezeknek köszönhetően az ICE6 ultramagas adatátviteli sebességet, magas modem SNR-t és innovatív funkciókat használ a teljesítmény és a spektrális hatékonyság korlátainak áttörése érdekében, beleértve a 800 G egyhullámhosszú teljesítmény több mint 1000 km-en keresztüli biztosítását. Az ICE6 lehetővé teszi a hálózatüzemeltetők számára, hogy megfeleljenek a gyors sávszélesség-növekedés által támasztott követelményeknek. Az Instant Bandwidth segítségével pedig az ICE6 kiterjeszti a szolgáltatók azon képességét, hogy gyorsan növeljék, áthelyezzék és visszavonják az átviteli kapacitást, ott és akkor, ahol szükség van rá.

Az Infinera nem tömegtermékeket gyárt,  egy nagyon speciális piacot szolgál ki. Ez a piac viszont nagyon igényli ezeket a szolgáltatásokat. Többet szeretne tudni? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

hírlevél feliratkozás