Skip to content

Cyberark – Conjur Secrets Management

Cyberark – Conjur Secrets Management

Bevezetés

A mai modern DevOps fejlesztési folyamatok velejárója, hogy időről időre kiszivárognak érzékeny információk a fejlesztési szakaszban. Ha a fejlesztő nem kellően körültekintő, vagy időnyomás alatt kell teljesítenie, előfordulhat, hogy a kódban felejti a kulcsokat, tanúsítványokat. Ez súlyos adatszivárgás, hiszen kritikus applikációkhoz, adatbázisokhoz férhetnek hozzá a támadók. 

A GitHub public repositoryk jelentős részében ilyen “ottfelejtett” adatokra, API kulcsokra, jelszavakra bukkanhatunk, ezzel sokszor kritikus infrastruktúrához, üzletileg kritikus applikációkhoz hozzáférést biztosítva ezzel a behatolóknak. A GitHub évről évre ellenőrzi, hány titkos információt találnak publikus repositorykban, text formátumban. 2023-ban ez a szám elérte a 2 milliót. Erre az egyre súlyosbodó problémára kínál megoldást a CyberArk Conjur Secrets Management.

A titkos információk kezelése a CyberArk Conjur segítségével

Először is fontos megérteni, miért érdemes egy központi kulcskezelési platformot használni. A “secret sprawl” nevű jelenséget így könnyen elkerülhetjük, tehát kiküszöböljük azt a lehetőséget, hogy kulcsaink, jelszavaink és tanúsítványaink össze-vissza, az adott automatizációs eszköz platformján, text formátumban legyen tárolva. Ez azért fontos, mert így nem adunk lehetőséget a támadóknak arra, hogy hozzáférhessenek nem titkosított kulcsokhoz a környezetünkben, mivel nem is így tároljuk azokat. 

Mi az a CyberArk Conjur?

A CyberArk Conjur egy automatizált kulcskezelési platform, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy biztonságosan kezeljék és oszthassák meg az érzékeny információkat, például jelszavakat, API-kulcsokat és tanúsítványokat. Az alkalmazások, szolgáltatások és konténerek dinamikus környezetében a Conjur segítségével a szervezetek hatékonyan tudják kezelni és védeni a kulcsaikat. A platform egyik fő előnye az automatizált kulcskezelés. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy definiálják (policy által) és vezéreljék azt, hogy ki, mikor és milyen körülmények között férhet hozzá az adatokhoz. Ezáltal minimalizálja az emberi hibák és a behatolások kockázatát, miközben növeli a kulcsok biztonságát és a megfelelőséget. Titkosítja a kulcsokat, ezzel elkerülve a text formátumban való tárolást. 

Integrációk és kompatibilitás

A Conjur széles körű integrációs lehetőségeket kínál egyebek közt olyan népszerű fejlesztési eszközökkel és platformokkal, mint például Kubernetes, Docker, Ansible, Terraform. Ezáltal könnyen integrálható a meglévő fejlesztési és devops folyamatokba anélkül, hogy megbontaná azokat. A fejlesztési folyamatok nem lassulnak, a szoftverfejlesztők továbbra is használhatják addig meglévő kulcstárhelyüket, legyen ez egy Azure Key Vault, Amazon Secrets Manager vagy egyéb más felhőszolgáltató megoldása. A CyberArk Conjur megoldásának igazi értéke ebben rejlik, teljes átláthatóságot nyújt a környezet meglévő kulcsairól, legyen az on-prem, hibrid vagy felhőkörnyözetben. A fejlesztőnek nem szükséges foglalkoznia azzal, hogy külön a Conjurba helyezze a kulcsot, nem befolyásolja a megszokott fejlesztési folyamatát. 

A CyberArk emellett számos fejlesztési folyamatot meggyorsító, úgynevezett “acceleratort” kínál, például Kubernetes kulcsokhoz. 

Az adatok felügyeletének központosítása kulcsfontosságú a modern IT-környezetekben, ahol a különféle alkalmazások és rendszerek dinamikusan változnak. A Conjur segítségével a szervezetek egységes, centralizált helyről kezelhetik és monitorozhatják az összes kulcsot, csökkentve ezzel a kockázatokat és növelve az adatbiztonságot. Az automatizált kulcskezelés és a központosított felügyelet mellett a Conjur erős auditálási képességeket is kínál. Ez lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy nyomon kövessék és ellenőrizzék, hogy ki és mikor kapott hozzáférést az adatokhoz, valamint hogy milyen tevékenységeket hajtott végre ezekkel az adatokkal. A Conjur naplózza ezeket a tevékenységeket, ezáltal könnyen visszaellenőrizhető, hogy milyen esetleges visszaélések történtek vagy történhettek volna.

Összegzés

Összességében a CyberArk Conjur Secrets Management egy kiváló megoldás a kulcsok hatékony és biztonságos kezelésére. A platform számos előnyt kínál a szervezeteknek, beleértve az automatizált kulcskezelést, a széles körű integrációs lehetőségeket, a centralizált felügyeletet és az erős auditálási képességeket. Ennek eredményeként a Conjur segítségével a szervezetek képesek minimalizálni az adatbiztonsági kockázatokat és javítani az adatvédelmet, miközben megfelelnek a szigorú szabályozási követelményeknek is.

A cikk az IT Businessben megjelent írás szerkesztett változata.

hírlevél feliratkozás